Monday, November 21, 2011

Tahniah Harimau Muda!!

Monday, November 21, 2011

Penulisan ini merupakan komen penulis di Malaysian Sports' Loose Cannon untuk artikel 'Ong memang ada ong'.

Suatu masa dahulu, dalam permainan bola sepak, jika saya kagum, saya akan kagum dengan pemain.. Masa berlalu, kefahaman saya yang sebegitu turut berubah, disamping pemain saya turut kagum dengan 'coach' yang sebenarnya memainkn peranan yang lebih besar dalam memberikan sentuhan 'tactical wise'. Jika boleh ditambah dari penyataan Rizal di atas -
  1. Saya masih ingat OKS menyatakan kekesalan selepas skuad Sukan Sea U23 ini dihentam agak teruk selepas hanya mencatatkan keputusan seri dengan 'statement' - 'Anda boleh hentam, tapi jangan hentam dulu selagi Sea Games belum tamat..' (lebih kurang begitulah maksudnya) ternyata OKS mengatur permainan yang 'sedikit berbeza' dari aspek taktikal ketika menentang Singapura untuk menyukarkan lawan yang lain dari membaca permainan Malaysia.. 
  2. OKS juga berjaya menjadikan perlawanan-perlawanan yang diharungi Malaysia disepanjang 'Sea Games', semakin meningkat dari masa ke semasa, dan final menentang Indonesia telah menjadi klimaks.. (mungkin sahaja boleh menjadi anti klimaks, '1st game' sangat cantik, namun semakin lama semakin merundum kerana 'game' telah dibaca oleh lawan). 
  3. OKS = Risk taker. Ambil pemain muda, meletakkan pemain diposisi baru, meletakkan pemain yang tidak popular di mata orang lain. Kerana apa?? Sudah tentu kerana 'saya kenal pemain saya'.. (kadang-kadang tak perlu diucapkan perkataan itu)..
  4. OKS juga sudah tentu mempunyai kemampuan meniupkan semangat pemain melalui perkataan beliau.. 
Cuma mungkin ada hero yang mungkin kita langsung tidak endah untuk team ini, mahupun untuk perkembangan sukan bolasepak tempatan. Heronya ialah dari tempat pemain-pemain ini datang.. (tidaklah terlalu sukar untuk dijangka)..

Jatuh bangun itu pasti, kemenangan dan kekalahan bukan ketentuan kita, seperkara yang kita miliki ialah USAHA.. pandanglah pada usaha, bukan pncapaian.. Biar apapun terjadi selepas ini, OKS sudah pun meletakkan namanya sebagai SESUATU di dalam senario bolasepak tempatan..

Ong Kim Swee - Jurulatih Harimau Muda
"Mereka tak hormati kamu, tak hormati bendera kita, tak hormat raja kita dan mereka tidak hormat ibubapa kamu. Kalau kamu benarkan ia (kekalahan) berlaku, maka kamu adalah pengecut. kamu mesti ajar mereka kehebatan seorang warganegara Malaysia. Kita kalahkan mereka bukan sekali, tapi dua kali dihadapan jutaan penyokong setia mereka. Kita tunjukkan bagaimana melakukannya".

0 comments:

Post a Comment

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates